Hegebeintum

http://hegebeintum.info/

Het Archeologisch Steunpunt van Hegebeintum: het verhaal van de hoogste terp van Friesland.

Met een hoogte van ca. 9 meter boven NAP is de terp van Hegebeintum de hoogste terp van het Noord-Nederlandse en Duitse terpengebied. Het is daarnaast ook één van de oudste terpen: de terp was al rond 500 jaar voor Christus bewoond. Aan het begin van de twintigste eeuw is een deel van de terp afgegraven vanwege de vruchtbare terpaarde. In het bezoekerscentrum op de terp zijn veel vondsten te zien die tijdens de afgravingen tevoorschijn kwamen. Het pronkstuk is de replica van een 7e eeuwse zilveren fibula die met goud is overtrokken en waarvan de knop is versierd met fijn filigraanwerk. Opgravingen in de middeleeuwse graf- en crematievelden van Hegebeintum en Oosterbeintum hebben bovendien veel informatie opgeleverd over de wijze van begraven en de bijbehorende rituelen. In eerste instantie cremeerden de Friezen hun overleden familieleden, maar onder invloed van het christendom gingen zij geleidelijk over op begraven. Hegebeintum is ook de vindplaats van de ‘terpdame’ van wie sinds 2015 een gezichtsreconstructie te zien is in het Fries Museum.

Het steunpunt verzorgt rondleidingen, onder andere over de terp naar het 12e eeuwse kerkje. Hier is een unieke collectie rouwborden te zien van adellijke families die in een stins nabij het dorp woonden.

Het Archeologisch Steunpunt van Hegebeintum is onderdeel van het samenwerkingsverband Terpenland. Door Terpenland worden regelmatig ‘terpendagen’ georganiseerd met archeologische activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *